Perníková chaloupka - jak si ji vyrobit doma?

Recept na perníkové těsto
Receptů na perníky najdete neskutečně mnoho. Možná se nějaké ve vaší rodině také dědí a je rodinným pokladem. My jsme perníčky pekli podle tohoto receptu.
V článku naleznete také postup pro výrobu polevy a pár tipů na závěr.
Postup na výrobu perníkové chaloupky
Pokud už máte těsto připravené, rozválejte si jej na prkénku poprášené moukou.
- Tloušťka těsta by měla být cca 0,5 cm. Těsto se ještě pečením nadzvedne.
- Vytiskněte si naši šablonu, kterou si stáhnete zdarma jako PDF soubor.
- Jednotlivé části si z papíru vystřihněte a položte na těsto.
- Opatrně nožem vykrojte střechu, boční stěny, okna i dveře.
- Těsto položte na pečící papír a upečte jej. Dbejte na to, aby se díly nedotýkaly, neboť při pečení by se mohly spojit.
- Pokud je chaloupka „upečená“ nechte jednotlivé díly vychladnout alespoň 3 hodiny, pak můžete začít zdobit bílkovou polevou.
- Zdobení je jednodušší po částech, kdy chaloupka ještě není postavena.
- Ozdobené a vyschlé části chaloupky můžete začít spojovat. Ke spojování použijte bílkovinnou polevu (kterou udělejte o trochu hustší) nebo karamelové "lepidlo" (recept naleznete níže v tipech).
Naše tipy
Aby se chaloupka skutečně povedla, zkuste si přečíst i tyto naše tipy:
- Do vykrojených okének můžete před pečením vložit kousky klasických bonbonů (např. bonpari). Při pečení se roztaví a vzniknou vám barevná „skleněná“ okna.
- Vyzdobit chaloupku můžete i různými jedlými dekoracemi. Posypy na muffiny, drobná cukrová srdíčka nebo vločky, perličky či tyčinky. To vše naleznete v obchodech.
- Aby díly lépe držely pohromadě, můžete je před lepením přebrousit nožem v části, kde se budou spojovat. Nejlépe ve 45° úhlu, tak k sobě dokonale zapadnou.
- Střechu udělejte z troška tenčího těsta, aby byla lehčí a nezatěžovala celou konstrukci.
- Pokud je bílkovinná poleva hustá, přidejte do ní pár kapek citrónu. Je-li řídká, přidejte moučkový cukr.
- Při lepení mějte trpělivost :) Jednotlivé slepené díly nechte dobře uschnout. "Lepidlo" nanášejte z vnější i vnitřní strany. Střechu lepte na závěr a podepřete ji zevnitř například zavařeninovými skleničkami.
- Chaloupku můžete dozdobit i rozehřátou čokoládou, nebo ji na závěr poprášit moučkovým cukrem, aby vypadala jako zasněžená.
- Hotovou chaloupku nechte důkladně vyschnout.
- Chaloupka poslouží i jako krásná dekorace. Můžete ji vložit i doprostřed adventního věnečku, nebo na dekorační tác, který dozdobíte chvojím.
- Rozsvítit chaloupku můžete i tím, že do ní vložíte malá světýlka na baterky. Vypínač na ně schováte za chaloupkou nebo v chvojí.
Karamelové lepidlo a rampouchy
Karamelové "lepidlo" si připravíte tak, že necháte zkaramelizovat cukr. Potom hrany chaloupky namočíte po celé lepené délce a přiložíte k nim další část. Při tomto úkonu buďte opatrní, karamel je horký a je třeba s ním rychle pracovat. No tento spoj zvykne být dostatečně pevný a rychlý.
Z karamelu můžete vyrobit také rampouchy. Roztopený ho vařečkou naneste na pečící papír do tvaru rampouchů. Nechte vychladnout a poté je cukrovou polevou připevněte na střechu chaloupky.
