Osvěžující jahodové recepty

1. Nepečený jahodový CHEESECAKE
Svěží, jednoduchý a rychlý dezert, kterým zaujmete na každé letní párty.
I N G R E D I E N C E :
- 200 g máslových sušenek
- 80 g másla
- 1 polévková lžíce javorového sirupu
- 500 g mascarpone
- 250ml smetana ke šlehání
- 1 ztužovač
- 200 g bílá čokoláda
- 100 g moučkový cukr
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr)
- 250 g čerstvých jahod + pár jahod na ozdobu



P O S T U P :
- Sušenky rozdrtíme válečkem nebo v mixéru. Máslo rozpustíme. Následně rozdrcené sušenky smícháme v misce s rozpuštěným máslem a javorovým sirupem. Vzniklou hmotou vysteleme dno dortové formy a uložíme do chladničky.
- Na krém si nejprve rozpustíme bílou čokoládu, aby nám stihla vychladnout. Než nám bude chladnout čokoláda, vyšleháme šlehačku spolu se ztužovačem a odložíme ji do chladničky. Jahody omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
- Potom spolu utřeme mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Za stálého míchání postupně přidáváme rozpuštěnou vychlazenou čokoládu. Do směsi jemně přimícháme šlehačku a na závěr pokrájené jahody.
- Krém navrstvíme na korpus a ozdobíme jahodami. Opět odložíme do chladničky – alespoň na dvě hodiny. Ztuhlý a vychlazený cheesecake můžeme podávat :)
2. Lehká a chutná JAHODOVÁ ZMRZLINA
Bez zmrzliny si léto snad už ani neumíme představit. Ze slaďoučkých jahod si proto připravíme tento ověřený recept na jednoduchou domácí zmrzlinu.
INGREDIENCE na 4 porce:
- 200 g jahody
- 40 g krystalový cukr
- 2 čajové lžičky citrónové šťávy
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 ztužovač
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu (případně 1 vanilkový cukr)
- 60 g řecký jogurt


P O S T U P :
- Jahody omyjeme a odstopkujeme. Pár si je odložíme stranou a ostatní rozmačkáme vidličkou. Odložené jahody pokrájíme na menší kousky.
- Jahodové pyré přelijeme do hrnce, přidáme cukr, citrónovou šťávu a vše spolu povaříme přibližně 5 minut.
- Omáčku přelijeme do misky a uložíme do chladu, dokud nevychladne.
- Vychlazenou smetanu ke šlehání spolu se ztužovačem a vanilkovým extraktem vyšleháme. Do vyšlehané šlehačky lehce přimícháme řecký jogurt a na závěr vychlazenou jahodovou omáčku a pokrájené jahody.
- Zmrzlinovou směs nalijeme do uzavíratelné nádoby, překryjeme potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu zmrzliny, a následně uzavřeme.
- Připravenou zmrzlinu dáme alespoň na 6 hodin do mrazničky (ideálně na celou noc).
3. Domácí jahodová limonáda
Na přípravu poctivé domácí limonády si nejprve uvaříme lahodný sirup, se kterým si i během chladných podzimních dnů budete moci zavzpomínat na léto. Samozřejmě, pokud vám do té doby vydrží :)
Na jahodový sirup budeme potřebovat:
- 500 g čerstvých jahod
- 250 ml vody
- 1ks BIO limetka (případně citron)
- 200 g krystalového cukru


P O S T U P:
- Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme. Následně je dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a za stálého míchání asi 10 minut povaříme na nízké teplotě.
- Odstavíme a necháme vychladnout. Potom přidáme cukr a citrónovou šťávu. Promícháme a uložíme na noc do chladničky.
- Druhý den tuto směs propasírujeme přes sítko nebo gázu.
- Jahodovou šťávu znovu přivedeme k varu. Potom teplotu snížíme a povaříme ještě přibližně 5 minut. Během vaření odebíráme případnou pěnu.
- Horký sirup nalijeme do čistých skleněných lahví, které následně na cca 20 minut obrátíme dnem vzhůru nebo je dáme naležato.
Příprava limonády:
Další postup je již velmi jednoduchý. Do džbánu nasypeme led, nalijeme podle chuti vychlazený jahodový sirup a přidáme pár čerstvých pokrájených jahod (můžeme přidat i kousky limetky či mátu). Nakonec zalijeme perlivou vodou a můžeme podávat :)